Călușul
Obiceiuri calendaristice

I-auzi, i-auzi! Luați în Căluș – Un joc vindecător de Rusalii

Filmul documentar etnologic „I-auzi, i-auzi! Luaţi în Căluş - Un joc vindecător de Rusalii” ilustrează esenţa rituală a Căluşului. Căluşul este un ritual de trecere de la primăvară la vară, care se practică de Rusalii, atunci când spiritele morţilor sunt active, fiind parte integrantă a vieţii spirituale a multor sate şi oraşe din Câmpia Dunării. 
Căluşul reprezintă o formă de comunicare între lumea de-aici (comunitatea tradiţională locală) şi lumea de dincolo (Rusaliile/Ielele/Şoimanele/Vântoasele). O ceată de bărbaţi în număr impar mediază comunicarea, deoarece se crede că sunt învestiţi de Iele cu puteri supraumane. 

Căluşarii apără şi vindecă pe cei care au fost „luaţi din căluş" (îmbolnăviţi) ca pedeapsă pentru că au lucrat în sărbătorile dedicate Ielelor. Pe întreg parcursul ritualului, căluşarii trebuie să respecte o serie de reguli şi interdicţii pecetluite prin jurământ (cum ar fi: condiţii de timp şi spaţiu ritual, castitate, să nu atingă şi să fie atinşi de femei, să nu părăsească ceata, etc.). Iar acum, pentru prima dată camera video înregistrează faţa necunoscută a ritualului: tainele legării steagului şi jurământul. 

Călușarii de la Jugureni

„Călușarii de la Jugureni” este un  film document etnologic realizat pe baza cercetării de teren desfășurate în com. Jugureni, jud. Dâmbovița, în anul 2007. 
Sâmbăta Morților este consacrata alungări spiritelor rele de pe pământ. Sufletelor din lumea de dincolo li se aduc ofrande (colarez în străchini de lut, linguri din lemn de tei, ulcele cu apă și cu cireșe agățate de coadă și o felie de pâine deasupra etc.). De Sâmbăta Rusaliilor se spune că Moșii (spiritele morților din neam) se duc pe Valea cu Dor, unde găsesc tot ce au primit de pomană de-a lungul anului. În Sâmbăta Rusaliilor are loc Legatul Steagului și Jurământul Călușarilor. 

Ritualul Călușului din Oncești

„Ritalul Călușului din Oncești” este un  film document etnologic realizat pe baza cercetării de teren desfășurate în com. Stănești, jud. Giurgiu, în anul 2010. 
Ritualul Călușului are drept scop vindecarea celor „luați de Iele” și a celor „rămași șoimăriți”. Cele trei zile ale Rusaliilor se țin pentru ca oamenii să nu devină pociți și muți și pentru a nu se îmbolnăvi animalele domestice. Este bine ca oamenii să nu doarmă sub cerul liber. Cetele de călușari joacă prin curțile oamenilor până la Spartul Călușului, în seara zilei de luni a Rusaliilor. 
Descoperă
Articole similare