Biserica de lemn din Vălari
Proiecte în desfășurare

Despre

Titlul proiectului: CONSERVAREA /RESTAURAREA BISERICII DE LEMN, MONUMENT DE ARHITECTURĂ, SF. NICOLAE DIN VĂLARI (HD-II-M-A-03472), COMUNA TOPLIȚA (HD), CONSERVAREA / RESTAURAREA PORȚII DE ACCES, A ÎMPREJMUIRII ȘI AMENAJAREA PEISAGERĂ A PARCELEI

Biserica de lemn din Vălari, Hunedoara, se află în partea de jos a satului și este datată dendrocronologic din anul 1677. Farmecul locului și calitatea artistică a construcției răsplătesc efortul de a o vizita. Ceea ce surprinde vizitatorii și specialiștii este tehnica de construcție, cu stâlpi prinși în tălpi și grinzi de stejar și cu fundătură din scânduri de brad bătută pe interior. Această mică biserică de țară este un relict în arhitectura de lemn sacrală, unica de acest fel cunoscută până în prezent în țară. O biserică asemănătoare a existat în satul vecin Toplița până în 1932 și alta în satul Hășdat până în 1938, amândouă înlocuite de biserici de zid.

Finanțare din Timbrul Monumentelor Istorice (TMI):

Institutul Național al Patrimoniului (INP), prin Timbrul Monumentelor Istorice (TMI), a lansat un nou Apel 2023 de finanțări nerambursabile cu un singur subprogram – pregătirea documentațiilor tehnico-economice pentru restaurarea monumentelor istorice (Proiectare).

Fazele de proiectare: D.A.L.I., D.T.A.C., P.T., D.E.

Printre monumentele istorice care au obținut finanțare în urma evaluării comisiei de selecție se numără și Biserica de lemn din Vălari, cea mai mare valoare a monumentului fiind UNICITATEA. După părerea arhitectului și cercetătorului Al. Baboș (expert în patrimoniul cultural din lemn al României) biserica de lemn cu hramul Sf. Nicolae, este un monument unic în țară prin sistemul constructiv nemaiîntâlnit. Inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Hunedoara si având codul de clasificare HD-II-m-A-03472, Biserica de lemn “Sf. Nicolae” face subiectul contractului de finanțare semnat cu INP.

Valoare finanțată:
125.343 lei

Termen de finalizare: 15.12.2023

Contact

DC103A, Vălari 337488, Romania
Vezi pe harta

Descopera
Obiective similare