Marca Patrimoniului European
Programe

Comisia Europeană a decernat Marca patrimoniului european sitului românesc Palatul Comisiei Europene a Dunării de la Galaţi - astăzi sediu al Bibliotecii Judeţene „V. A. Urechia"

Ceremonia de decernare a Mărcii patrimoniului european 2022 - Palatul Comisiei Europene a Dunării de la Galaţi primeşte oficial Marca patrimoniului european

Luni, 13 iunie 2022, la Bruxelles, Comisia Europeană a decernat Marca patrimoniului european sitului românesc Palatul Comisiei Europene a Dunării de la Galaţi - astăzi sediu al Bibliotecii Judeţene „V. A. Urechia" - în cadrul unei ceremonii dedicate siturilor europene care au obţinut Marca în sesiunile de selecţie din anii 2019 şi 2021.

Palatul Comisiei Europene a Dunării de la Galaţi reprezintă aşadar unul dintre cele 12 situri europene cărora li s-a acordat Marca în urma celei mai recente sesiuni de selecţie, marcând oficial recunoaşterea valorii simbolice europene şi a rolului semnificativ jucat de acest sit în istoria şi cultura Europei.

Devenind al doilea sit din România care primeşte această onorantă distincţie, Palatul Comisiei Europene a Dunării de la Galaţi se alătură Memorialului Sighet - primul sit din România deţinător al Mărcii patrimoniului european, fiind selectat în anul 2017 - şi reţelei celor 60 de situri desemnate până în prezent de Comisia Europeană pentru contribuţia la construirea Europei actuale (lista completă poate fi accesată aici: https://culture.ec.europa.eu/ro/cultural-heritage/initiatives-and-success-stories/situri-cu-marca-patrimoniului-european
 
La ceremonie, plăcile Mărcii patrimoniului european au fost înmânate reprezentanţilor celor 12 situri câştigătoare în anul 2021 de către comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret doamna Mariya Gabriel şi de către directorul unităţii Europa Creativă din cadrul Directoratului General pentru Educaţie, Tineret, Sport şi Cultură (DG EAC) al Comisiei Europene doamna Barbara Gessler.

Cu acelaşi prilej au fost în mod special prezentate şi siturile europene care au câştigat Marca în urma selecţiei din anul 2019 şi pentru care însă nu a fost posibilă organizarea unei ceremonii oficiale de decernare din cauza restricţiilor impuse de pandemia de Covid-19.

Institutul Naţional al Patrimoniului salută decizia reprezentanţilor Bibliotecii „V.A. Urechia" de a răspunde apelului INP de a candida pentru obţinerea Mărcii patrimoniului european, decizie care prin efortul şi perseverenţa celor care au lucrat la construirea unei argumentaţii convingătoare, cu atenţie asupra criteriilor specifice care trebuie îndeplinite, şi având sprijinul INP în calitate de coordonator naţional, a dus la un bun rezultat.

Cu această ocazie Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) invită şi alte situri relevante pentru criteriile Mărcii patrimoniului european să candideze la obţinerea acestei distincţii şi reaminteşte că este deschisă sesiunea de preselecţie naţională 2022-2023, prima etapă din cadrul selecţiei pentru acordarea Mărcii patrimoniului european, sesiunea din anul 2023.
În România, preselecţia naţională pentru sesiunea de selecţie europeană 2023 se va derula după următorul calendar:

1. Primirea dosarelor de candidatură: până la data de 31 noiembrie 2022*;
2. Evaluarea candidaturilor: 2 decembrie 2022 - 15 februarie 2023;
3. Publicarea rezultatelor şi transmiterea către Comisia Europeană a maximum două candidaturi preselectate: 16 februarie - 1 martie 2023.
Descoperă
Articole similare