Constanta Multietnică
Proiecte
Scopul proiectului este identificarea unor modalităţi moderne şi sistematice de valorificare a acestui patrimoniu, cu funcţia de recuperare sau de consemnare, depinzând de context, a unei dimensiuni identitare pozitive, aflate în prezent, în unele cazuri, pe cale de dispariţie.
Proiectul îşi propune oferirea unui set de informaţii culturale care să contribuie la conştientizarea rolului şi a importantei acestor comunităţi multietnice, ca strategie de stimulare a unei mai bune colaborări între administraţia locală şi reprezentanţii acestor comunităţi, ce va duce la un mai bun dialog interetnic;
Prin obiectivele proiectului se numără şi crearea unor trasee culturale ce se articulează în jurul particularităţilor patrimoniului multicultural din Constanţa şi vor crea o dezvoltare pe termen lung, cu beneficii culturale şi social-economice locale, regionale şi naţionale.
Istoria dezvoltării pe calea modernităţii a Constanţei a început după anii 1858-1860, odată cu concesionarea extinderii portului şi construirii liniei de cale ferată Cernavodă-Constanţa, de către autorităţile otomane, companiei britanice Danube and Black Sea Railway and Kustendge Harbour Company Ltd.
Localitatea a devenit, prin stimularea comerţului şi a manufacturilor şi prin constituirea primelor întreprinderi industriale, populată, în deceniul următor, de o varietate fără precedent de grupuri etnice, muncitori calificaţi şi necalificaţi, atraşi de noile oportunităţi.
Originea acestora era diversă: greacă, armeană, evreiască, tătară, turcă, bulgară, rusă, engleză, germană şi italiană. Astfel, eterogenitatea populaţiei va rămâne o constantă în evoluţia modernă a oraşului, după integrarea Dobrogei în componenţa statului român, ca urmare a deciziilor Congresului de pace de la Berlin (1878).
Noile cartiere ale oraşului, aflat în proces de formare, reprezentau zone compacte de locuire ale unei etnii (greci, armeni, turci, tătari, evrei, etc), cu străzi de legătură şi artere comerciale mixte, fără a avea însă un caracter exclusiv etnic.