Monede de aur din colecţii româneşti
Numismatică

Institutul de Memorie Culturală (cIMeC) a initiat, în 1998, realizarea unor proiecte de interes naţional, menite să valorifice bogatul patrimoniu numismatic existent în România.

Seria Monede de aur din colecţii româneşti, coordonată de dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, îşi propune să contribuie la o mai bună cunoaştere a izvoarelor numismatice, fiind astfel o importantă sursă atât pentru valorificarea patrimoniului cultural naţional, cât şi pentru viitoare studii privind economia monetară din ţara noastră în diferite epoci. În acelaşi timp, realizarea unui catalog al pieselor de aur adunate de-a lungul anilor pe suport electronic în baza naţională de date reprezintă o formă de valorificare a unui fond unic de informaţii de interes naţional, resursă documentară de primă importanţă în evaluarea patrimoniului numismatic şi elaborarea listelor de tezaur naţional.

Până în prezent, descoperirile numismatice au fost puse în valoare în mod inegal şi dispersat, ceea ce constituie un dezavantaj atât pentru cercetători, cât şi pentru cunoaşterea şi protejarea patrimoniului naţional. Rolul pe care şi-l asumă această serie este de a strânge la un loc nu numai monedele de aur cu loc de descoperire cunoscut, ci toate piesele din această categorie păstrate în cât mai multe colecţii publice. Astfel, sunt acoperite toate epocile, de la antichitate şi evul mediu la perioada modernă şi contemporană. Punctul de plecare al acestui proiect a fost baza de date aflată la Institutul de Memorie Culturală, unde se găseau fişele a 2708 monede de aur.
         
Obiective
  • strângerea laolaltă a descoperirilor de monede de aur, operaţiune benefică pentru cercetarea ştiinţifică;
  • crearea unei resurse informaţionale care să servească drept bază pentru clasarea pieselor în patrimoniul naţional;
  • punerea la dispoziţia specialiştilor din muzee şi a altor persoane interesate a unui instrument de lucru;
  • oferirea unei baze de documentare pentru relizatorii de expoziţii şi pentru istorici;
  • existenţa unui instrument important pentru prezentarea valorilor de patrimoniu româneşti în străinătate
         
Catalogul este realizat pe suport clasic şi suport electronic.
         
Criteriile de realizare ale unui volum:
  • este ordonat pe judeţe şi deţinători (atunci când volumul cuprinde piese din mai multe colecţii);
  • în cadrul fiecărui deţinător piesele din aur sunt structurate din punct de vedere cronologic (pentru emisiunile antice şi bizantine) şi alfabetic, după denumirea statului emitent, şi cronologic (pentru emisiunile medievale şi moderne);
  • înaintea catalogului propriu-zis este făcută o scurtă prezentare a lotului de monede de aur aflat în colecţia respectivă;
  • catalog;
  • la sfârşitul catalogului se află planşele color. Monedele sunt reprezentate la scara 1:1, iar cele mai reprezentative şi 1:2;
volumul este însoţit de Index (State emitente, Suverani, Nominaluri, Ateliere şi Provenienţă), Lista abrevierilor folosite în catalog şi de o Hartă, pe care apar localităţile în care au fost descoperite monedele prezentate (atunci când este cunoscută provenienţa);
         
Fişa unei monede
Conform uzanţelor generale în materie de numismatică am optat pentru prezentarea monedelor după modelul redat schematic mai jos.
          
          EMITENT STAT
          EMITENT SUVERAN
          ATELIER
          NOMINAL
          NR. CURENT; METAL; AX; GREUTATE; DIAMETRU; OBSERVAŢII TEHNICĂ
          LEGENDĂ AVERS
          DESCRIERE AVERS
          LEGENDĂ REVERS
          DESCRIERE REVERS
          CATALOG; DATARE
          PROVENIENŢĂ
          PUBLICAT
          NR. INVENTAR
          
          
La sfârşitul anului 2001 a apărut primul volum din seria Monede de aur din colecţii româneşti, care cuprinde piesele păstrate în colecţiile Muzeului Judeţean Buzău, Muzeului Dunării de Jos Călăraşi, Muzeului Judeţean "Teohari Antonescu" Giurgiu şi Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.

Volumul a fost realizat de Aurel Vîlcu şi Mihai Dima, în colaborare cu Ana Dicu, Marian Neagu, Emil Păunescu şi Elisabeta Savu. Cuprinde 381 de monede din aur sau din alte metale, dar care au circulat ca monede din aur, cele mai multe fiind emisiuni otomane din sec. XVIII-XIX.

Catalogul este precedat de o amplă introducere, semnată de coordonatorul seriei Monede de aur din colecţii româneşti, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu.
Circa 125 de piese sunt ilustrate (10 planşe color).
Textul este bilingv, română-engleză.
          
În prezent se află în pregătire al doilea volum al seriei, care va cuprinde monedele de aur antice şi bizantine din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României. Acesta va vedea lumina tiparului la sfârşitul acestui an.
Descoperă
Articole similare