Întâlniri de tezaur
Evenimente culturale

Ce înseamnă?

Întâlniri de Tezaur se desfășoară în formatul unui atelier practic demonstrativ și al unor dezbateri culturale interactive, în cadrul Programului cultural „Revigorarea meșteșugurilor tradiţionale şi promovarea creativității artistice”. Proiectul are drept scop încurajarea dialogului intergenerațional prin mijloace alternative de comunicare între meșterii populari, inclusiv „Tezaure Umane Vii” și tineri, privind expresiile culturii tradiționale și de practicare a elementelor de patrimoniu imaterial, în context istoric și contemporan. 

Domeniile meșteșugurilor și ale artei tradiționale vizate pe parcursul proiectului sunt olăritul, arta prelucrării artistice a  lemnului, confecționarea măștilor și jucăriilor tradiționale, țesutul și cusutul, realizarea podoabelor etc. 

Caracterul, scopul și activitățile evenimentului pun în practică prevederile Legii nr. 26 din 2008 privind protejarea patrimoniului cultural imaterial și ale articolului 15 al Convenției pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial (2003) - participarea comunității, grupurilor și indivizilor la salvgardarea acestuia. 

Întâlniri de Tezaur creează și asigură un dialog între meșteri populari, specialiști și tânăra generație, concretizând astfel unul dintre obiectivele Institutului Național al Patrimoniului referitor la susținerea, promovarea, punerea în valoare și transmiterea elementelor de patrimoniu cultural imaterial. 

I. Întâlniri de tezaur - invitat special creatoarea de port popular Maria Foltea

Ediția inaugurală a evenimentului Întâlniri de Tezaur, din 21 iunie 2022, s-a desfășurat în săptămâna care a marcat sărbătorirea Zilei Internaționale a Iei. De asemenea, acțiunea a venit să susțină și să promoveze dosarul multinațional „Arta cămășii cu altiță - element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, ce a fost înaintat către UNESCO pentru a fi înscris în Lista Reprezentativă a Elementelor de Patrimoniu Cultural Imaterial al Umanității.

Invitatul special al evenimentului a fost creatoarea de port popular Maria Foltea din satul Buleta, comuna Mihăești, județul Vâlcea, care a ridicat la rang de artă confecționarea costumului tradițional românesc din zona etnografică pe care o reprezintă cu mândrie. 

În cadrul întâlnirii, intervențiile științifice ale specialiștilor în etnografie și patrimoniu cultural imaterial, dialogurile cu meșterii populari sau ucenici și iubitori ai portului tradițional au oferit mijloace alternative de descoperire a trăsăturilor, a tehnicilor de realizare, a rolului său în obiceiurile de peste an și ale ciclului vieții de familie, în afișarea însemnelor sociale, de vârstă etc., precum și împărtășirea experiențelor de confecționare contemporană a pieselor de port în mediul urban. Același cadru a oferit evenimentului și o dimensiune practică, întrucât participanții au putut deprinde și experimenta diferite tehnici de cusut și brodat. 

II. Întâlniri de tezaur - invitat special olarul Mihai Trușcă

A II-a ediție „Întâlnirilor de Tezaur”, din 22 septembrie 2022 a fost dedicată Zilelor Europene ale Patrimoniului 2022, care în acest au avut ca tematică patrimoniului sustenabil. Prin urmare, activitățile din cadrul atelierului de modelat ceramică au constituit un mediu oportun de a învăța din experiența creatorilor populari. Contextul cultural -edicativ a fost un bun prilej de a redescoperi cunoștințele tradiționale de utilizare rațională a resurselor naturale,  mijloacele de receptare și transmitere a trăsăturilor de identitate meșteșugărească și artistică nealterate către  noile generații, precum și de a conștientiza interdependența dintre natură și cultură și importanța meșteșugurilor  pentru comunitățile locale.

Invitatul specal  fost meșterul olar Mihai Trușcă din comuna Româna, or. Balș, jud. Olt, descendent al unei cunoscute familii de olari. Acesta a reușit exemplar  să promoveze tradiția ceramicii de Oboga și Româna și să o trasmită mai departe. Activitățile s-au bazat pe dimensiunea științifică, întreținută de intervențiile, explicațiile, completările  âștiințifice ale specialiștilor în etnologie și patrimoniu cultural imaterial; și pe dimensiune practică – asigurată prin discuțiile și demonstrațiile oferite de meșterul olar Mihai Trușcă, prin care participanții au beneficiat de un mijloc non-formal de descoperire a cunoștințelor, tehnicilor de realizare, trăsăturilor ceramicii zonei, precum și de experimentarea senzorială în modelarea figurinelor și jucăriilor tradiționale din lut. 

Evenimentul a fost întregit de o expoziție etnografică, constituită din piese de ceramică, precum: străchini, taiere, ulcioare, ulcele, figurine, jucării sonore din lut. Totodată, a fost  completat de un material fotografic, filme etnologice și prezentări științifice, care au oferit participanților posibilitatea redescoperirii individualității formelor, stilului artistic, al motivelor ornamentale, câmpului cromatic și expresivitatea plastică a artei ceramicii de Oboga și Româna. 

III. Întâlniri de tezaur - invitați speciali sculptorul popular în lemn Vasile Moldoveanu și creatoarea de jucării tradiționale Daniela Moldoveanu

A III-a ediție „Întâlnirilor de Tezaur, din 2 noiembrie 2022. a fost dedicată prelucrării artistice a lemnului și confecționării jucăriilor tradiționale. A continuat seria de activități consacrate patrimoniului cultural. În data de 17 octombrie a fost celebrată Ziua Internațională a Patrimoniului Cultural Imaterial, prin care s-a consemnat adoptarea Convenției din 2003.

Acțiunile sunt concentrate pe protejarea și promovarea diverselor expresii ale patrimoniului imaterial și pe susținerea performerilor acestora. Totodată,  a fost asociată Zilei Mondiale a Patrimoniului, sărbătorită în data de 16 noiembrie, mai ales că în anuil 2022 comunitatea internațională a marcat 50 de ani de la adoptarea Convenției UNESCO privind protecția patrimoniului mondial cultural și natural din 1972. 

Invitații speciali ai evenimentului au fost meșterii populari Vasile Moldoveanu și Daniela Moldoveanu din Moreni, județul Dâmbovița, cunoscuți datorită expresivității prelucrării artistice a lemnului și creării jucăriilor tradiționale. Prin urmare, o astfel de întâlnire dintre meșteri, studenți și specialiști în domeniul promovării patrimoniului cultural și, în particular, a celui imaterial generează oportunități de cunoaștere a meșteșugurilor, a tehnicilor de lucru folosite în realizarea diferitelor categorii de obiecte din lemn, precum și a motivelor ornamentale. 
Orientându-ne acțiunile către tânăra generație, am acordat atenție dimensiunii ludice, prin care s-a mediat accesul publicului către descoperirea tipurilor, materialelor și tehnicilor de confecționare a jucăriilor textile și de lemn. Astfel, proiectul devine un mediu în care participanții sunt încurajați spre adoptarea unei atitudini responsabile față de valoarea patrimoniului cultural imaterial și a culturii tradiționale materiale. 

În perspectiva diseminării informațiilor legate de tipuri specifice, forme artistice ale obiectelor din lemn și de reprezentări ale motivului grâului în meșteșugul amintit, au fost expuse obiecte din lemn cu valențe utilitare, estetice și de cult: sărărițe, miniaturi de lăzi de zestre, candele, rame, furci de tors, cruci de mână, icoane de vatră și pe sticlă realizate de meșterul Vasile Moldoveanu. Dubla orientare a conținutului evenimentului a fost completată de o expoziție de păpuși antropomorfe și zoomorfe, marionete tricotate și croșetate și jucării textile realizate de Daniela Moldoveanu.                 

IV. Întâlniri de tezaur - invitați speciali olarii Marieta și Sorin Giubega

Sesiunea Anuală de Comunicări Științifice – desfășurată în perioada 12-15 decembrie 2022, la Biblioteca Academiei Române și la Sediul Institutului Național al Patrimoniului – a reunit sub titlul Inovație, abordări, provocări în protejarea patrimoniului cultural, o serie de paneluri, pe parcursul cărora au fost puse în discuție probleme, au fost lansate provocări și au fost prezentate rezultate și acțiuni viitoare dedicate protejării și salvgardării patrimoniului cultural.
.
Panelul structurii Patrimoniu imaterial și cultură tradițională – organizat în data de 15 decembrie – a avut ca subiect „Ceramica tradițională de Horezu” aflată la 10 ani de la înscrierea în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO. Lucrările evenimentului au curpins prezentări și discuții privind activitățile de cercetare, monitorizare și protejare a tradiției ceramicii de Horezu și a comunității meșterilor horezeni.
Specialiști din instituții de cercetare și muzeale angrenate în procesul de management și promovare a patrimoniului cultural imaterial la nivel național și local au participat la dezbateri, împărtășind propriile experiențe, măsurile întreprinse în ultimii zece ani în vederea asigurării autenticității și viabilității meșteșugului, a conștientizării valorii lui pentru comunitatea locală și a valorificării sustenabile prin programe de promovare, dezvoltare și protejare.
Participarea meșterilor la activitățile practice demonstrative de transmitere a tehnicilor tradiționale de lucru a fost una dintre principalele măsuri de salvgardare. În secțiunea a doua a panelului au fost invitați meșterii olari Sorin Giubega, Tezaur Uman Viu, și Marieta Giubega din Horezu, prin intermediul cărora a fost redescoperit rafinamentul, originalitatea și specificul artei ceramicii de Horezu. În cadrul atelierului practic participanții au avut ocazia de a deprinde tehnici de modelare la roata olarului, de a cunoaște categorii de vase și instrumente utilizate în realizarea decorului, precum și simbolistica motivelor ornamentale etc.
Panelul Patrimoniu Imaterial: Horezu, UNESCO, 10 și-a propus să genereze idei și perspective privind conceperea și aplicarea măsurilor de salvgardare a tradiției ceramicii de Horezu, să promoveze meșterii purtători și transmițători ai artei olăritului, precum și să ofere participanților un mediu interactiv de receptare și conștientizare a acestor valori patrimoniale.

V. Întâlniri de Tezaur - invitat special meșter iconar Stela Costache

Institutul Național al Patrimoniului, prin structura Patrimoniu Imaterial și Cultură Tradițională, organizează marți, 11 aprilie 2023, între orele 12.00-15.00, la sediul central al INP din București, sector 4, str. Ienăchiță Văcărescu nr. 16, Bibliotecă, expoziția și atelierul practic Întâlniri de Tezaur.

.
Ediția „Întâlniri de Tezaur” continuă seria de activități dedicate aniversării a 20 de ani de la adoptarea Convenției UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial (2003). Proiectul, derulat în cadrul Programului cultural „Revigorarea meșteșugurilor tradiţionale şi promovarea creativității artistice”, cuprinde o masă rotundă și un atelier practic demonstrativ. Evenimentul are drept scop promovarea meșteșugurilor tradiţionale şi a creatorilor populari contemporani în context național și încurajarea dialogului intergenerațional prin mijloace alternative de comunicare între meșterii populari și tineri.

Atelierul este organizat în ajunul sărbătorii Sfintelor Paști în ideea împărtășirii obiceiurilor religioase și populare specifice perioadei, parte a spiritualității tradiționale, precum și redescoperirii și salvgardării artei tradiționale inspirate de sărbătoare prin semnificații, instrumentar, ritual, ceremonial și decorativ.
Această ediție a Atelierului de tezaur este dedicată icoanei tradiționale pe sticlă, continuând seria de activități consacrate patrimoniului cultural. 
Invitată de onoare a evenimentului este doamna Stela Costache din București, pictor de icoană tradițională pe sticlă. Icoanele sale se remarcă prin acuratețea desenului și delicatețea de care dă dovadă în alegerea culorilor, pe care le armonizează cu deosebit talent. Domnia sa mai  pictează și lucrări pe pânză, confecționează măști populare din diferite materiale, dar și podoabe sau mărțișoare tradiționale.

Evenimentul are un caracter teoretico-științific, aplicativ, educativ și cultural, care își propune să creeze un mediu plăcut și creativ  pentru învățarea canoanelor, procedeelor și tehnicilor artistice specifice picturii icoanei pe sticlă, precum și a tematicii, credințelor, semnificațiilor și valorii acestor piese de artă țărănească.
Activitățile științifice și practice se vor desfășura într-o ambianță expozițională, întrucât sala care găzduiește evenimentul se va transforma într-o expoziție de icoane ale invitatei, de ouă încondeiate și de imagini reprezentative pentru sărbătoarea Paștelui.

VI. Întâlniri de Tezaur la Casa de Târgoveț - invitați speciali: Alexandrina - Olguța Filip și Grupul Șezătoare București

.

Ediția „Întâlniri de Tezaur” continuă seria de activități dedicate aniversării a 20 de ani de la adoptarea Convenției UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial (2003). Proiectul, derulat în cadrul Programului cultural „Revigorarea meșteșugurilor tradiţionale şi promovarea creativității artistice”, cuprinde o expoziție, o masă rotundă și un atelier practic demonstrativ. Evenimentul are drept scop promovarea meșteșugurilor tradiţionale şi a creatorilor populari contemporani în context național și încurajarea dialogului intergenerațional prin mijloace alternative de comunicare între meșterii populari și tineri.

Atelierul este organizat în contextul Zilei Internaționale a Iei, sărbătorită în fiecare an la data de 24 iunie. De asemenea, acțiunea vine să pună în practică demersurile de salvgardare asumate prin includerea la data de 1 decembrie 2022 a elementului „Arta cămășii cu altiță - element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, în Lista Reprezentativă a Elementelor de Patrimoniu Cultural Imaterial al Umanității.

Evenimentul ce are un caracter aplicativ, educativ și cultural își propune să creeze un mediu plăcut și creativ prin cunoașterea materiilor prime, a instrumentarului de lucru, a modului de structurare a decorului, a motivelor decorative artistice și estetice, a tehnicilor de broderie, a cromaticii cămășilor oltenești și, cu precădere, a cămășii de Cezieni. În aceeași măsură, evenimentul aduce în atenția publicului experiența grupurilor, care în medii informale contribuie la reconstituirea, salvarea și aducerea în actualitate, în mediul urban, a artei cămășii cu altiță, prin crearea unor piese vestimentare inspirate din colecții muzeale, arhive și colecții personale sau rod al imaginației individuale.

În acest sens, unul din invitații evenimentului este Alexandrina-Olguța Filip, meșter popular în crearea pieselor de port, cu precădere cămăși, și țesături de interior, deținătoarea titlului onorific de Tezaur Uman Viu din anul 2020. Păstrătoare, purtătoare, creatoare și transmițătoare a meșteșugului cusutului tradițional al cămășilor de Cezieni, județul Olt, îi revine o importantă contribuție în promovarea particularităților locale ale acestei piese, atât prin realizarea și deținerea unei impresionante colecții, cât și prin implicarea și organizarea unor evenimente, care să potențeze moștenirea și originalitatea locală și regională (zona etnografică Olt).
La acest dialog creativ și aplicativ se alătură Grupul „Șezătoare București”, care din anul 2014 este activ în acțiuni de documentare, selectare și realizare în mediu informal a cămășilor cu altiță specifice diferitelor regiuni etnografice. Membrele comunității deprind și împărtășesc informații, cunoștințe, competențe legate de acest meșteșug, fiind implicate în promovarea artei cămășii cu altiță prin intermediul diverselor evenimente și proiecte culturale pe care le derulează sau la care iau parte. Evenimentul „Întâlniri de Tezaur” va fi întregit prin expunerea mai multor cămăși lucrate de membrele Grupului „Șezătoare București”, demonstrând astfel un exemplu de bună practică și importanța solidarizării creatoare în direcția salvgardării elementelor de patrimoniu cultural imaterial.

Evenimentul se dorește a fi o șezătoare la care participă două tipuri de practicanți. Pe de o parte, meșterul popular exponent al unei regiuni etnografice și al unei comunități locale specifice, recunoscut pentru perpetuarea meșteșugului creării cămășii cu altiță, iar pe de altă parte, persoane din mediul urban, organizate în cadrul unui grup non-formal, atrase de acest element al artei populare și de revitalizarea lui. De asemenea, membrele Grupului „Șezătoare București” vor împărtăși din experiența lor participanților și, în același timp, se vor documenta asupra trăsăturilor specifice cămășii de Cezieni.

Întâlnirea dintre un Tezaur Uman Viu și membrele „Șezătorii București” generează oportunități de cunoaștere a diversității modalităților de a continua tradiția, de a implica comunitatea în descoperirea patrimoniului cultural imaterial, subliniind totodată contribuția Institutului Național al Patrimoniului în salvgardarea elementului artei cămășii cu altiță.
Descoperă
Articole similare