Tradiţie şi actualitate în ceramica de Horezu
Evenimente culturale

Expoziţia „Tradiţie şi actualitate în ceramica de Horezu” reprezintă un segment al unui important proiect din domeniul patrimoniului cultural imaterial, derulat, în anul 2016, de către Institutul Naţional al Patrimoniului, prin beneficiile co-finanţării Administraţiei Fondului Cultural Naţional. 

Proiectul cultural a vizat promovarea valorilor ceramicii tradiţionale de Horezu, precum şi salvgardarea tehnicilor identitare ale acestui meşteşug, marcă reprezentativă a comunităţii horezene, ce se identifică cu acest element patrimonial, pe care îl recunoaşte ca parte din moştenirea sa spirituală. 

Demersul nostru instituţional este în deplin acord cu recomandările UNESCO, care, în anul 2012, la Paris, cu prilejul celei de a VII-a Sesiuni a Comitetului Interguvernamental de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial a decis ca Ceramica de Horezu şi tehnicile asociate acesteia să fie înscrise în „Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii”. 

Filmul document etnologic „Tradiție și actualitate în ceramica de Horezu”

Filmul document etnologic „Tradiție și actualitate în ceramica de Horezu” reprezintă un omagiu adus generațiilor trecute de olari, care prin munca lor creativă au conferit, de-a lungul timpului, personalitatea și caracterul unic al renumitei ceramici de Horezu. Este, de asemenea, un omagiu adus olarilor de astăzi de la Horezu, care, în memoria Lumii, creează un loc peren prin lucrarea lor, păstrând viu un element de patrimoniu cultural imaterial românesc între valorile universale. 

Proiectul cultural vizează promovarea valorilor ceramicii tradiționale de Horezu și salvgardarea tehnicilor identitare ale acestui meșteșug, marcă reprezentativă a comunității horezene, care se identifică cu acest element patrimonial, pe care îl recunoaște ca parte din moștenirea sa spirituală. În torsul lin al roții, olarii știu cum să topească prin vraja mâinilor, bulgării de pământ în obiecte de lut însuflețite. 

Lungul drum al desăvârșirii se termină abia în nopțile adânci, când deasupra cuptorului de ars oale se ridică limbi de foc și de lumină. Iată ce spune Nicoleta Pietraru, talentată și dăruită descendentă a renumitei familii de olari Dumitru și Ioana Mischiu: „Pentru mine, ceramica de Horezu pe care o fac înseamnă să păstrez tradiția. Eu muncesc exact ca părinții și bunicii mei. Pentru așternerea culorilor pe vas, folosesc cornul de vită cu vârful unei pene de gâscă în capăt”. 

Filmul ilustrează o călătorie la Horezu, chiar în inima satului Olari, jud. Vâlcea acolo unde, ca într-un tipar genetic, oamenii au deprins să lucreze pământul bun de oale. Exponatele surprind transformarea materiei în artă prin infinite gesturi ce înseamnă trudă, muncă, creație, plăcere și împlinire. Pentru înțelegerea acestei „minuni a lumii” am selectat obiecte simbolice - un prolog la ivirea miracolului ceramicii horezene, un univers purtând amprenta unui tipar ce se desfășoară după legi proprii. 
Descoperă
Articole similare