Mărțișor INP
Evenimente culturale

Mărțișor INP

Evenimentul „Mărțișor INP” deschide seria de activități dedicate consemnării celor 20 de ani de la adoptarea Convenției UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial (2003). Proiectul desfășurat sub formatul unui atelier practic demonstrativ este organizat de Institutul Național al Patrimoniului, prin structura Patrimoniu Imaterial și Cultură Tradițională, în cadrul programului cultural „Promovarea şi salvgardarea patrimoniului cultural național imaterial”.

.


Evenimentul are drept scop încurajarea dialogului intergenerațional prin mijloace alternative de comunicare între meșterii populari, performeri de folclor și tineri, privind promovarea practicilor culturale asociate zilei de 1 martie și a transmiterii tehnicilor de confecționare a mărțișoarelor tradiționale, în context istoric și contemporan, mediu rural și urban.
Caracterul, scopul și activitățile evenimentului pun în practică prevederile Legii nr. 26 din 2008 privind protejarea patrimoniului cultural imaterial, și anume participarea comunității, grupurilor și indivizilor la salvgardarea acestuia. De asemenea, proiectul vine să reamintească și să se încadreze activităților de salvgardare asumate de România, alături de Bulgaria, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei și Republica Moldova, prin includerea elementului Practici culturale asociate zilei de 1 martie în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității în 2017.
Diversitatea activităților din cadrul evenimentul „Mărțișor INP” îi oferă un caracter teoretic, aplicativ, educativ și cultural, atrăgând astfel un public divers și răspunzând intereselor acestora.
Evenimentul își propune să fie un mediu prielnic discuțiilor cu privire la provocările și rezultatele activității de monitorizare a elementului, contribuții științifice privind cercetarea tradiției mărțișorului, conservarea și promovarea mărțișorului prin intermediul colecțiilor personale, recunoașterea funcției de memorie ce o are mărțișorul în narațiunile de familie și individuale.
Partea aplicativă a evenimentului este asigurată de prezența invitatului special, doamna Gabriela Teișanu din Suceava, sub îndrumarea căreia cei prezenți își vor putea confecționa o diversitate mare de mărțișoare, precum și vom afla mai multe informații despre contribuția meșterilor din zona etnofolclorică Suceava la salvgardarea tradiției confecționării mărțișorului. De asemenea, invitata evenimentului ne va oferi o incursiune artistică în repertoriul folcloric al zonei, prin care vom face loc primăverii.
Studenții și masteranzii facultății de Litere a Universității din București ne vor vorbi despre colecțiile lor personale de mărțișoare, precum și vor oferi demonstrații practice de confecționare a acestora, prezentându-ne astfel diverse exemple din diferite zone ale țării.
Contribuția Institutului Național al Patrimoniului, prin direcția Patrimoniu imaterial și cultură tradițională, la cercetarea, punere în valoare, promovarea tradiției mărțișorului va fi amintită de expunerea publicațiilor, colecțiilor de mărțișoare, reconstituiri ale obiceiurilor legate de mărțișor.
Portofoliul evenimentului conține un mărțișor și un medalion de lemn, pe care participanții în cadrul atelierului îl vor picta, ca ulterior să devina un frumos suvenir. De asemenea, evenimentul este organizat sub semnul mărțișorului, al grâului și al monedei –trei simboluri, care dorim să aducă sănătate și noroc, belșug și prosperitate tuturor celor prezenți.
Descoperă
Articole similare